Loading…
Back To Schedule
Saturday, June 1 • 12:00 - 12:15
Oslo Caledonian Pipe Band

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Oslo Caledonian Pipe Band er det eldste av Norges tre sekkepipekorps. Det er det eneste sekkepipekorpset på Østlandet og består av 15 sekkepipespillere og trommeslagere fra Oslo, Akershus og Østfold. Siden opprettelsen av korpset i 1997 har det vært mange nasjonalitetet innom, og i dag har vi medlemmer fra Norge, Skottland, England, USA og Danmark.
Korpset har lenge vært under ledelse av Pipe Major Robert Robertson, som også har konkurrert sammen med sekkepipekorps på toppnivå i Skottland og Canada. Robertson har formet bandet musikalsk og er stadig til inspirasjon for dagens medlemmer under Pipe Major Nikolai Hagen Huse. Han er også grunnen til at kiltene som brukes i bandet er i tartanen (mønsteret) Hunting Robertson.
Sekkepipekorps består av sekkepiper og tre typer trommer. Den største tromma, basstromma, holder en stødig rytme, mens tenortromene fyller lydbildet. Skarptrommene reflekterer det rytmiske elementet i melodiene som spilles. Sida de første sekkepipekorpsa blei grunnlagt i det britiske militæret rundt midten av 1800-tallet er store deler av repertoaret militære marsjer og hymner. Til tross for det militære elementet, er det viktig å presisere at skottene som spilte i disse sekkepipekorpsa tok med seg spillestil og melodier fra hjemstedene sine, og på den måten gav marsjene et folkelig preg, samt lagde nye marsjer basert på egne folkemelodier. Det er ikke bare hjemlige, skotske melodier som er blitt gjort om til militære marsjer. Under Krimkrigen møtte de militære sekkepipekorpsa mange kulturer og fikk nye musikalske inntrykk. Et av disse sekkepipekorpsa var 72nd Highlanders under Pipe Major J. MacLeod. De hørte et sardinsk regimentorkester spille “La Tua Danza Sì Leggiera” (3. akt, kordelen) fra Rossinis opera “Guglielmo Tell”, og overførte denne melodien til sekkepipe og kalte den “The Green Hills of Tyrol”. Sekkepipeorkestre spiller som regel unisont, men denne melodien er blant de første som blei harmonisert. “The Green Hills of Tyrol” spilles i dag av de aller fleste korps og sees som en erkeskotsk melodi. I tillegg til militære marsjer av forskjellig art spiller dagens sekkepipekorps også en rekke forskjellige dansemelodier av forskjellig art: Ril, strathspey (en type ril i 4/4), hornpipe og jigg.
Foruten Musikkfest, brakte fjoråret mange flotte musikalske opplevelser. Det desidert viktigste og morsomste for OCPB var å få spille sammen med legendene i The Chieftains på Cosmopolite i mai 2018. (Den ene låta de spilte sammen ligger vedlagt som YouTube-lenke). Ellers skapte korpset dans og leven på det årlige amatørverdensmesterskapet i skotske høylandsleiker på Fefor Høifjellshotell. I midten av mars var bandet å se i St. Patrick’s Day-paraden i anledning den irske nasjonaldagen.
http://ocpb.no
https://www.facebook.com/OsloCaledonianPipeBand/?fref=ts


Saturday June 1, 2019 12:00 - 12:15 CEST
Folkemusikk - Egertorget

Attendees (8)